Een kunststof bloempot schoonmaken, wat is het beste

Bloempot wassen

We weten allemaal wat er kan gebeuren met een bloempot in de tuin. Hij wordt gebruikt als een veredelde onkruid bewaarbak, verlopen planten hebben een laatste rustplaats gevonden. Kortom de plantenbak moet opnieuw in gebruik genomen gaan worden. Het nieuwe tuinseizoen komt er al weer aan en we hebben wat werk voor de boeg als het gaat om het opschonen van de bestaande potten.

Hoe je een kunststof bloempot gemakkelijk schoonmaakt zonder deze te beschadigen bespreken we dit keer in dit blog. De werkwijze is eigenlijk heel simpel. We moeten alleen wel eerst weten wat het materiaal allemaal kan hebben. Kunststoffen, want daar hebben we het over, zijn van nature slecht bestand tegen bijtende stoffen.
Als we dus een pot willen gaan schoonmaken moeten we uitkijken dat de middelen welke we willen gebruiken niet bijtend zijn.
We willen natuurlijk ook geen krassen hebben op de potten, dat staat niet erg sjiek, dus schurende middelen en sponzen zijn uitgesloten voor het reinigen.

Wat we wel kunnen gebruiken is water en niet bijtende of schurende middelen. Hiervan zijn er vele op de markt. Denk aan allesreiniger, afwasmiddel en een zeer effectieve is groene natuurzeep.
We kunnen op kunststof potten gerust een hogedrukreiniger gebruiken, dat kan zeker geen kwaad, maar let op hou altijd afstand, de ene pot is niet de andere. Zou een beetje zonde zijn als de pot ontdaan wordt van zijn kleur.

schrobborstel wit 1 800x800 600x600 1
schoonmaak borstel

Veel kunststof bloempotten zijn gelukkig door en door gekleurd, wat te maken heeft met het productie proces van de potten. De zgn. rotatiepotten zijn hier een goed voorbeeld van. We zullen daar een later bericht over schrijven, voor nu is dit niet echt van belang.

Terug naar waar we mee bezig waren, het reinigen van de oude bloempot. We hebben de pot leeg gemaakt, oude grondresten verwijderd en de pot schoongespoten. Er zijn echter nog wat vlekken zichtbaar, erg vervelend, die plekken die potgrond of tuinaarde achter kan laten in de bakken.

We hebben reinigingsmiddel nodig, het beste een zachte borstel, wat een tandenborstel kan zijn, of een nagelborstel. We maken de plekken nat en werken het schoonmaak middel, op de plekken, goed in met het borsteltje van onze keuze. Ja ja, we laten het heel even intrekken en spoelen het vervolgens na met water. Let op, laat het schoonmaakmiddel niet buiten weglopen, dit vindt de natuur niet zo een goed idee.

Als het goed is is uw bloempot weer mooi schoon.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.