Waarom kiezen voor een kunststof bloempot?

cosmos cilinder sets

De verkopen van kunststof bloempotten heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Veel mensen verkiezen inmiddels een kunststof bloempot boven een stenen, keramische of houten bloembak. Er zijn natuurlijk legio redenen te benoemen om voor kunststof te kiezen, maar waar zitten de echte verschillen nu daadwerkelijk.

Om te bekijken wat het verschil is tussen de “ouderwetse” of de “nieuwe” bloempotten, gaan we eerst eens kijken naar het materiaal dat gebruikt word.
De traditioneel gebakken bloempot is van keramiek of klei. Na het vormgeven worden deze artikelen gebakken en vaak geglazuurd om een bepaalde kleur te kunnen hebben, anders dan de standaard klei kleur. Voorbeelden zijn hiervan de terracotta bloempotten, die her en der nog wel terug te vinden zijn.

terracotta bloempotten
terracotta bloempotten

we weten allemaal inmiddels wel een nadelige eigenschap te benoemen, maar voor de volledigheid van dit artikel toch even een opsomming

 • de potten zijn zwaar van gewicht
 • de potten verkleuren na verloop van tijd
 • breekbaar zijn dit soort materialen zeker
 • de vorst bestendigheid laat het afweten
 • schoonmaken van deze potten is nagenoeg onmogelijk

Kortom maar een aantal bezwaren welke we hadden tov dit soort bloempotten. Maar als we nu dan kijken naar de prijs van dit soort potten, dan werden we al gauw een stuk gelukkiger. Maar goed, toch vervelend als de potten elk jaar kapot vriezen..

Dan zijn er de keramische bloempotten, deze hebben wel een voordeel dat deze iets sterker zijn dan de traditionele gebakken bloempotten. Al hebben ze veel overeenkomsten met elkaar. Zo zijn deze ook zwaar van gewicht, en zijn echt grote potten niet te verkrijgen of te verplaatsen. Ze breken ook wel makkelijk, zeker na een periode van vorst. Laatste echte nadeel van dit soort is dan weer de prijs, deze ligt al een aardig stukje hogen dan de gewoon gebakken producten. Dit wordt veroorzaakt door de extra behandeling welke het keramiek nodig heeft. Wel een groot voordeel is de mogelijkheid in kleuren, hier is een breed assortiment in mogelijk.

keramische bloempotten
keramische bloempotten

Als voor laatste categorie hebben de polystone producten. Deze zijn van een kunsthars gemengd met steen als marmer en graniet gemaakt. Dit proces maakt deze potten zeer duurzaam en garandeert een lange levensduur. Er kleven echter ook nadelen aan deze type producten. Even een overzicht van de voors en tegens. We beginnen met de voordelen;

 • het materiaal is sterk
 • het heeft een mooie uitstraling
 • er kan geen vocht doorlekken
 • is gemakkelijk schoon te houden
 • het materiaal heeft een lange levensduur

De nadelen kunnen we ook opnoemen.

 • gevoeligheid voor chemische reinigingsmiddelen
 • chemische stoffen kunnen de kleur van het product aantasten
 • de prijs van deze producten is erg hoog, duurzaam maar duur in aanschaf
 • het product is erg zwaar en daardoor minder handzaam

Kortom een goed product, uitermate duurzaam, maar wel kostbaar. De kleurechtheid is vaak een probleem te noemen, zeker als het product veelvuldig gereinigd zou moeten worden kan het verkleuringen geven.

Polystone bloembakken
Polystone bloembakken

De laatste bloempotten welke we willen bespreken is de rotatie bloempot. Dit is een kunststof bloempot met een erg lange levensduur, kleurecht en niet onbelangrijk, nog betaalbaar te verkrijgen. Het voordeel is duidelijk de UV bestendigheid en niet te vergeten de waterdichtheid van de potten. Dit maakt de kunststof bloempotten uitermate geschikt voor gebruik in huis of op kantoor.

De kunststof bloempotten heb je in diverse varianten en in vele maten en soorten. Zo heb je de spuitgiet methode, wat de meest gebruikte methode is om plastic producten te maken. Elk kunststof product begint met het maken van een ontwerp. Als het ontwerp er eenmaal is wordt er een prototype gemaakt. Zodra dit naar wens is, wordt een model ofwel matrijs gemaakt. Dit model zal voor alle te produceren producten als basis worden gebruikt. De matrijs bepaald dus de uiteindelijke vorm van het kunststof product, in ons geval de bloempot. Granulaat of poeder wordt verhit tot er een vloeibare massa ontstaat, die in de matrijs wordt gegoten. Wanneer het materiaal afkoelt, stolt het en kan de matrijs vervolgens verwijderd worden. Het voordeel van deze methode bij het vervaardigen van bloempotten is dat deze naadloos kunnen worden gemaakt, wat de kans op lekken, scheuren op naden voorkomt.

De tweede methode is het roteren van producten. Tijdens deze productie wordt er granulaat in een ronddraaiende matrijs gespoten. Deze matrijs is verwarmd en hierdoor vindt het kunststof zijn weg. Het product heeft als grote voordeel dat het mogelijk is dubbelwandige producten te maken. Binnen de bloempotten wereld is dit van belang om de vorst bestendigheid te creëren. De Rotatie producten zijn dan ook uitstekend geschikt om in de winter buiten te blijven staan.

De voordelen even op een rijtje:

 • De producten zijn licht van gewicht
 • het materiaal is sterk en kan wel tegen een stootje
 • kleurecht, door het door en door gekleurd te zijn
 • duurzaam product met een zeer lange levensduur
 • UV bestendig
 • Vorst bestendig tot -25 graden Celsius
 • betaalbaar, door efficiënte productiemethode

Nadelen, deze zijn er nauwelijks op te noemen. Hetgeen we hebben ontdekt in de meer dan 11 jaar dat we in de bloempotten zitten is dat ronde potten sterker zijn dan vierkante. Dat krassen kunnen voorkomen, maar dat deze ook eenvoudig te verwijderen zijn.

Verder is een nadeel dat bijtende en schurende middelen beter niet gebruikt kunnen worden op dit soort potten. Wel goed met water en hoge drukreiniger te reinigen. Je vindt de reiniging tips elders in het blog.

Rotatie bloempotten
Rotatie bloempotten

Afsluitend kunnen we alleen maar stellen dat wij zouden kiezen voor de kunststof bloempot boven alle overige varianten. Al is het maar omdat we ze zelf verkopen. We weten dat voor iedere portemonnaie wel een pot te krijgen is, dat stemt ons dan ook wel gerust.

Heel veel succes met de zoektocht naar de voor jou beste bloempot.

Bloempotten leveranciers van terras-pot

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.